· 

Наступність у дії

Готовність дітей до навчання у школі: психологічні аспекти та роль дорослого

(Наступність між дошкільною та початковою освітою у дії)

 

5 жовтня 2021 року до дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 6 «Сонечко» Чорноморської міської ради Одеської області завітали вчителі початкових класів: Валентина Матвеєва, Наталія Лозова, Алла Гусакова, Віта Чайка Чорноморської загальноосвітньої школи № 2.

«Школа і дошкільний заклад — дві ланки в системі освіти. Сформовані в закладі дошкільної освіти компетентності та навички складають необхідний фундамент, на основі якого будується освітній процес в школі. Вони допомагають дитині включитися в нові умови. Тому в освітній роботі школи і закладу дошкільної освіти, повинна існувати наступність відповідно до Закону України «Про освіту», «Базового компоненту дошкільної освіти» - зазначила Лариса Лихіна, завідувач дошкільного закладу.

Учасники круглого столу «Готовність дітей до навчання у школі: психологічні аспекти та роль дорослого» обговорювали надзвичайно актуальні питання: «психологічна готовність дитини до школи», «наступність», «компетентність», «готовність дитини до НУШ»; компоненти психологічної готовності до навчання у школі (фізіологічна готовність, емоційно-вольова, мотиваційна, соціальна, інтелектуальна готовність); «самостійність» та «відповідальність» як базові компетенції старшого дошкільника, застосування інноваційних технологій в освітньому процесі дошкільного закладу.

Педагогічні працівники дошкільного закладу: Марина Паша, Наталія Кохан, Наталія Усатюк поділилися досвідом роботи із застосуванням новітньої освітньої психолого-педагогічної технології «Мнемотехніка» в роботі з дітьми, а Світлана Лаврінець представила до уваги присутніх напрямки просвітницької роботи з батьками майбутніх першокласників.

Наприкінці зустрічі Наталія Трегубова, вихователь-методист закладу, підвела підсумки та ознайомила вчителів з експозицією міні-музею «Талановиті пальчики».

 

 

Інформацію підготувала консультант ЦПРПП Алла Керізь