· 

Четвер професійного зростання

 

Навчаємося разом: “Четвер професійного зростання”.

 

Перший четвер професійного зростання з Центром професійного розвитку педагогічних працівників (ЦПРПП) відбувся сьогодні, 07 жовтня 2021 року. Працювали чотири цільові групи:
- Секретарі ЗЗСО разом з консультантом ЦПРПП Маргаритою Шевчук опрацювали Інструкцію з діловодства та ДСТУ4163:2020, розглянули сучасні вимоги до оформлення документіі, які діють з 01.09.2021

 

- Керівники ЗЗСО разом з директором ЦПРПП Людмилою Адаменко та консультантом ЦПРПП Євгенією Саєнко порівняли чинне Положення про атестацію педагогічних працівників і проєкт нового Положення, який вже пройшов обговорення і скоро буде введений у дію. Під час спільної роботи визначили, які традиційні форми організації атестації можна залишити, бо вони дієві, а що треба змінити відповідно до професійного стандарту за професіями “Вчитель початкових класів ЗЗСО”, Вчитель ЗЗСО”, який затверджено наказом Мінекономіки № 2736 від 23.12.2020 і який діятиме до 2025 року.

А разом з консультантом Центру Маргаритою Шевчук опрацювали нову інструкцію з діловодства і відзначили для себе на що треба звернути увагу коли готуються офіційні документи: накази, листи, довідки.

 

- Практичні психологи та соціальні педагоги разом з консультантом ЦПРПП розглянули важливе питання “Девіація неповнолітніх як реалії сучасності”. Підлітковий вік визнано психолого-педагогічною наукою – найважчим і найскладнішим з усіх періодів розвитку дитини. У традиційній класифікації підлітковим прийнято вважати період розвитку індивіда від 10 до 15 років. Його називають «перехідним», «критичним», «зламним», оскільки впродовж цього періоду відбувається своєрідний перехід від дитинства до дорослості, від нестиглості до зрілості, що пронизує всі сторони розвитку підлітка: анатомо-фізіологічну будову, емоційну й інтелектуальну сфери, моральне становлення. Як свідчать наукові дослідження й переконує практика, підлітки найбільш вразлива категорія людей, схильних до негативних виявів у поведінці. Які причини впливають на девіацію неповнолітніх, як можна допомогти підліткам та їх батькам — саме це було предметом розмови фахівців.

 

- Керівники та медичні працівники закладів дошкільної освіти мали змогу поспілкувтися в онлайн форматі з авторками популярного практичного посібника з організації харчування Оленою Черешнюк та Оксаною Артоуз. Зустріч організувала і модерувала консультант ЦПРПП Алла Керізь. Норми харчування та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку затв. постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 на заміну нормам харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затв. постановою КМУ від 22.11.2004 № 1591. Спікери зробили акцент на тому, що Енергетична й поживна цінність їжі у закладах дошкільної освіти повинна відповідати загальним віковим потребам дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії.