· 

Чорноморські педагоги діляться досвідом пізнання рідного краю

13 жовтня 2021 року відбувся обласний семінар-практикум для вчителів географії закладів освіти Одеської області за темою «Формування предметних компетентностей учнів на уроках географії з урахуванням краєзнавчого компоненту».

Захід відбувся на сайті кафедри методики викладання і змісту освіти в онлайн-форматі. Участь у семінарі взяло 24 вчителя географії з навчальних закладів міст Одеської області. Місто Чорноморськ представляли Євгенія Карюк, консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників, Надія Папова, вчителька географії Чорноморської ЗОШ № 7, Олена Ченуша, вчителька географії Чорноморської школи № 2, Оксана Павліна, вчителька географії Малодолинської ЗОШ.

Організатором заходу була науково-методична лабораторія природничих дисциплін кафедри методики викладання і змісту освіти КЗВО «Одеська академія неперервної освіти ООР». Метою заходу було сприяння розвитку професійної компетентності вчителів в роботі з краєзнавчим напрямом.

Для проведення семінару були підготовлені матеріали, які стосувалися краєзнавчого компоненту в географії та можливостей його застосування на уроках. Учасники семінару отримали навички користування таких онлайн-інструментів як Mentimeter та інтерактивна дошка Jamboard. В ході семінару-практикуму з'ясували сутність краєзнавчого принципу; визначили основні методи і прийоми, особливості впровадження краєзнавчого напряму в курсах шкільної географії для формування предметних компетентностей. Організація даної краєзнавчої роботи в школі є обов’язковим компонентом в системі поглиблення знань учнів про рідний край, формує компетентності з використання наскрізних ліній. Такий підхід сприяє розвитку критичного мислення, розумових та творчих здібностей учнів, відповідальності зокрема.

 Під час семінару Муркалов О. Б., к.геогр.н., доцент кафедри фізичної географії, природокористування і геоінформаційних технологій Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, член журі на олімпіадних змаганнях провів майстер-клас з використання краєзнавчих методів на уроках географії.

 

Учасники семінару обговорили можливості впровадження краєзнавчого компоненту в шкільних курсах географії у 6-10 класах та поділилися власним досвідом. Загалом усі учасники семінару показали високу організаційну та методичну роботу.