· 

ПРОФЕСІЙНЕ ВИГОРАННЯ ФАХІВЦІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ З ДІТЬМИ ІЗ ООП: ПРОФІЛАКТИКА, ДОПОМОГА, ВИХІД З КРИЗИ У КОМАНДІ

На фоні нинішніх протиріч та постійних реформ у системі освіти рано чи пізно кожен із нас знайомиться на практиці із новим для себе терміном. Професійне вигорання – це, мабуть, єдина тема, яку вчителі опрацьовують спочатку практично, а вже потім починають знайомитися із теорією. Такий сумний досвід може призвести до повного емоційного, інтелектуального та фізичного виснаження. Найбільша небезпека полягає у тому, що розвивається цей синдром непомітно і поступово. У результаті людина втрачає будь-який інтерес до подальшої професійної діяльності, а заклад освіти - професіонала, бо продуктивність праці іще донедавна хорошого фахівця значно знижується. Саме тому професійне вигорання, як і будь-яке інше захворювання, значно легше попередити, аніж потім лікувати.

За ініціативою Міжнародного інституту інклюзії та кандидата педагогічних наук,доцента Зоряни Ленів 12 лютого у місті Львові пройшов семінар-практикум за темою «ПРОФЕСІЙНЕ ВИГОРАННЯ ФАХІВЦІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ З ДІТЬМИ ІЗ ООП: ПРОФІЛАКТИКА, ДОПОМОГА, ВИХІД З КРИЗИ У КОМАНДІ».

Консультант ЦПРПП з інклюзивної освіти Катерина Дерев’янко відвідавши семінар привезла багато ідей та практичних порад для подолання вигорання педагогічних працівників, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами.

 

Найголовнішою базою для якісної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами є емоційний стан педагога та його готовність до вдалого подолання труднощів зв’язаних з роботою.