· 

Засідання професійної спільноти вчителів громадянської та історичної освітньої галузі

 

20 квітня 2022 року відбулася онлайн зустріч професійної спільноти вчителів громадянської та історичної освітньої галузі.

 

На зустрічі були присутні 16 вчителів історії з навчальних закладів міста.

 

В ході зустрічі були розглянуті такі питання:

 

1. Проведення мультитесту – ЗНО 2022 з історії України.

 

2. Методичні рекомендації щодо завершення навчального року та підсумкового оцінювання в умовах війни.

 

3. Рекомендації щодо проведення синхронних та асинхронних уроків на основі підсумків першого тижня моніторингу.

 

З огляду на воєнні дії вступна кампанія цього року зазнає істотних змін – зокрема, замість звичного ЗНО абітурієнтам доведеться подавати мотиваційний лист і складати Національний мультипредметний тест (НМТ), який складається з трьох блоків. Один із блоків – історія України.

 

Зміст завдань блоку НМТ з історії України відповідає чинній програмі ЗНО з історії та охоплює  період: «Історія України 1914 р.– початку ХХІ ст.», тобто  теми, які раніше були складниками ДПА у формі ЗНО з історії України. Усього в блоці НМТ з історії України буде 20 завдань, з-поміж яких : 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох варіантів та 5 завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити по 4 «логічні пари»).

 

Завдання з історії України будуть оцінюватися відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної в ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності. Отже, за виконання завдань блоку НМТ з історії України можна отримати від 0 до 35 балів.

 

Головне завдання, яке стоїть перед вчителями історії – це допомогти учням, особливо тим, хто не планував здавати ЗНО з історії. Передусім, безперечно, варто продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з історії України, проводити онлайн або офлайн уроки, консультації, використовувати різноманітні онлай ресурси, уроки Всеукраїнської школи онлайн. Вчителі спільноти поділилися досвідом роботи з учнями щодо підготовки до тесту, готові поділитися з колегами своїми знахідками та напрацюваннями.

 

Важливим питанням на сьогоднішній день є завершення навчального року. В умовах воєнного стану особливо важливо забезпечити права учнів і дати їм можливість продовжувати здобувати освіту, зокрема, в установленому порядку перевести їх на наступний рік навчання. Важливим питання є здійснення оцінювання учнів. Це питання детально розписано в рекомендаціях МОН, а також в наказі відділу освіти Чорноморської міської ради від 15.04.2022 року. Члени спільноти обговорили ці питання, прийшли до висновку, що головне завдання вчителів - це індивідуальний підхід до кожного учня, спілкування з батьками і створення таких умов, щоб діти змогли реалізувати право на освіту.

 

 

 

 

Write a comment

Comments: 0