· 

Музейна педагогіка у воєнний час

Міжнародний круглий стіл

«Музейна педагогіка в умовах воєнного стану»

 

          Надзвичайний за концентрацією корисного змісту Міжнародний круглий стіл «Музейна педагогіка в умовах воєнного стану» відбувся 26 травня 2022 року. Міністерство освіти і науки України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Національна академія наук України, Національна академія педагогічних наук України, Національна академія мистецтв України, Центр ЮНЕСКО «Мала академія наук України», Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, Кафедра ЮНЕСКО з наукової освіти організували і провели захід, в якому взяли участь понад 140 учасників. Серед учасників форуму був представник від м. Чорноморська - Алла Керізь, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, яка розповіла про створення єдиного музейного простору в закладах дошкільної освіти міста Чорноморськ

          Учасники круглого столу, які мають різний досвід щодо музейної справи у мирному житті, спільно шукали відповіді на актуальні питання. Серед них: якою має бути музейна педагогіка в умовах воєнного стану та важливість збереження національних цінностей.

З досвіду закладів  дошкільної освіти міста - музеї та міні-музеї сприяють розвитку пізнавального інтересу дошкільників, але,  якщо його постійно не «підживлювати», з часом він згасає, і відновити його потім дуже складно. Під час відвідування музеїв діти отримують цінний емоційний досвід. Можливо, вихованці багато чого не запам’ятають - нові назви і терміни, але суть побаченого і емоції надовго залишаться частиною їх досвіду та, можливо матимуть вплив на подальший розвиток. Дуже часто саме в такому віці дитина настільки захоплюється тією чи іншою темою, що пов’язує з нею своє життя.  Учасники форуму зацікавилися досвідом Чорноморська в організації єдиного музейного простору в закладах дошкільної освіти міста, задавали питання і подякували за презентацію під час заходу.

          В умовах військового вторгнення Росії на територію України заклади дошкільної освіти перервали роботу в звичному режимі, але робота в закладах не припинилась, адже заклади визначили форми організації освітнього процесу в умовах воєнного стану. Завдяки творчому підходу педагогічних працівників експозиції міні-музеїв продовжують працювати уже в онлайн режимі.

          Щиро дякуємо всім учасникам і організаторам Міжнародного круглого столу за глибокий та змістовний діалог! Працюємо на майбутнє!

 

          Слава Україні!