· 

Позашкільна освіта в період воєнного стану

Міська конференція «Позашкільна освіта в період воєнного стану: досвід роботи»  відбулася 03.06.2022 року в форматі онлайн. Організатори конференції - відділ освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, Центр професійного розвитку педагогічних працівників  Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.   В конференції взяли участь 40 осіб: працівники всіх закладів позашкільної освіти міста, заступники директорів шкіл з виховної роботи, працівники відділу освіти Чорноморської міської ради та ЦПРПП.

Організація освітнього процесу у воєнний час – це новий виклик для усіх педагогів, зокрема і для педагогів закладів позашкільної освіти.

Під час війни заклад позашкільної освіти є осередком, який дає змогу дітям отримувати психологічну підтримку, емоційний стан, спілкування, переключення уваги, відволікання від новин, впевненість, відчуття приналежності до спільноти. Тому надзвичайно важливо гнучко підходити до організації роботи закладу та налаштовувати освітній процес так, щоб він був комфортним і безпечним для дітей та педагогів.

В  привітанні до учасників конференції Адаменко Людмила, директор ЦПРПП підкреслила мету зустрічі-обговорення ефективного функціювання закладів позашкільної освіти в період воєнного стану, обмін досвідом, що напрацьований за останні 100 днів.

Про міські молодіжні й спортивні програми, які існують в нашому місті й поступово втілюються в життя навіть в умовах воєнного стану учасникам конференції розповіла в.о.начальника відділу молоді та спорту Чорноморської міської ради Олена Боровська. Вона відзначила важливість у надзвичайно складний період сьогодення переключати увагу дітей та молоді на творчість та фізичну рухливість, побажала плідної роботи учасникам конференції.

В панельній дискусії виступили керівники всіх чотирьох закладів позашкільної освіти міста. Вони звернули увагу на ті зміни, які сталися в педагогічних колективах з початком воєнного стану: від’їзд педагогів з міста, зменшення кількості вихованців, які з батьками поїхали до інших країн. Разом з тим до нашого міста переїхали діти  з більш небезпечних регіонів України, на яких  ми маємо звернути особливу увагу.

Педагоги КДЮСШ Киричок Маргарита, Сокульський Анатолій, поділились досвідом про сучасні технології в тренерській та методичній роботі, форми роботи в нових умовах. Тренер відділення гандболу Олена Чуприна, яка зараз з командою знаходиться в Німеччині, розповідала про умови життя українських спортсменів, відмінності в підходах до тренування  німецьких  тренерів.

  Активну участь у конференції взяли  педагоги Центру позашкільної освіти. 

Методист еколого-натуралістичного напряму ЦПО Віра Браташ ознайомила колег  з організацією роботи  гуртків еколого-натуралістичного напряму під час воєнного стану. Також вона розповіла про започаткування юними екологами ЦПО експерименту з виготовлення «насіннєвих бомбочок», який було відзначено на всеукраїнському рівні.

Боринська Ірина Валеріївна, керівник зразкового ансамблю гітаристів «Міст», в своєму виступі  відзначила  роль керівника гуртка в підтримці вихованців та їх батьків в теперішній час.

Про роботу соціально-реабілітаційного напряму  підготувала презентацію Юлія Кавун, завідуюча відділом, керівник гуртка «Школа лідерів», а Юлія Афанасьєва, завідуюча хореографічним відділом, поділилася з присутніми досвідом організації роботи відділу під час воєнного стану.

Керівник зразкового хореографічного колективу «Сяйво» показала відеозапис нової хореографічної композицію «Небо Миру», створеної вже за період воєнного часу й поділилася досвідом, як зберегти колектив дітей і втілювати нові ідеї разом з ними.

В заключному виступі консультант ЦПРПП Олена Попович висловила думку, що незважаючи на складні часи, позашкільні заклади нашого міста живуть, творять, навчають вихованців бути добрими, сильними людьми, патріотами нашої країни.

Організатори конференції вдячні всім учасникам форуму за небайдужість, любов до власної справи, креативність та бажання професійно розвиватися, навіть, у воєнний час. Разом ми працюємо на наше майбутнє. Віримо у Перемогу та розквіт України, бо у нас є надзвичайно творчі, талановиті  діти.

 

Маргарита ШЕВЧУК, консультант ЦПРПП, модератор конференції.