· 

Підсумок Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек

Отож, пишаюся, що тут живу,

      Що мова в мене ніжна, солов’їна.

      А далі там — в майбутнє рандеву,

      Бо просто знаю: все буде Україна!

                                Олександра Албул 

                                                     

      Жовтень — це місяць, коли у  закладах освіти  за традицією триває  Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек. У цьому році  місячник  проходить під гаслом “В нас єдина мета — Україна свята, нездоланна ніким і ніколи”.  Головною метою заходу, який відбувається протягом місяця, є формування у здобувачів освіти національної ідентичності, самобутності, любові до державної мови, поваги до культурного та історичного минулого України, культивування кращих рис української ментальності на засадах наскрізного патріотичного виховання. 

    Бібліотекари всіх закладів загальної середньої освіти м. Чорноморська щорічно активно працюють під час акції, проводячи такі масові заходи: бібліотечні уроки, бесіди, вікторини, виховні години, зустрічі з відомими людьми, конкурси малюнків, фотоконкурси, презентації книг, інтерактивні заходи тощо.

     Місячник добігає кінця. Підсумки роботи шкільних бібліотекарів будуть підведені на початку листопада. А зараз хочеться говорити про круглий стіл, який проведено 26.10.2022 на міському рівні у Чорноморському ліцеї №6.  Тема зустрічі  професійної спільноти шкільних бібліотекарів “З Україною в серці”, адже  цей захід відбувався у рамках місячника.

У ролі організаторів спілкування виступили завідувачі шкільних бібліотек: Попова Тетяна Володимирівна, (Чорноморський ліцей №6),  Кваша Тетяна Анатоліївна (Чорноморський ліцей №2), Пасічник Мирослава Олексіївна (Чорноморський ліцей ім. Т.Г. Шевченка), Тоток Людмила Григорівна (Чорноморський ліцей №7). До імпровізованої вітальні було запрошено гостей. На пропозицію взяти участь у заході відгукнулись письменниці нашого міста: Валентина Сидорук. Лариса Мазанюк, Юлія Швера.

      Зустріч розпочалася із знайомства з дитячими   малюнками відповідно до тематики сьогодення (Попова Т.В.). Потім усі присутні потрапили до віртуальної  презентації однієї книги, збірки віршів авторів Чорноморська “Слово, моя ти єдина зброя...” (Кваша Т.А.). Під час презентації лунали вірші: “Війна вирує навкруги...” (автор Валерій Демиденко), “Сад, обгризений війною” (автор Леонід Кулаковський), “Вони так просто не вмирають” (автор Олександра Албул), “Пишаюся, що по моїй землі...” (автор Олександра Албул).  Вірші читали учні Чорноморського ліцею №7: Миргородська Евеліна, Миргородський Микола та учні Чорноморського ліцею №2: Лук’янчук Марія, Голованчук Анна. Окрема подяка дітям: читали, вкладаючи всі емоції, всі сили, всю душу.  Після закінчення презентації представниці письменництва  м. Чорноморська прочитали свої твори, які без сліз не можливо слухати. Усе почуте вразило до болю, пройшло через серце, у залі панувала тиша...

       Останнім акордом круглого столу був майстер-клас від Пасічник М.О., яка поділилася досвідом швидкого виготовлення ляльки-мотанки в образі Ангела Хоронителя. Мирослава Олексіївна повідомила, що такі   ляльки-мотанки вона виробляє разом з учнями, потім діти прикріплюють її до листівок і відправляють разом з гуманітарною допомогою до воїнів ЗСУ.

      Під кінець заходу Тетяна Володимирівна надала слово вчителю історії Чорноморського ліцею №6 Георгадзе Д.В. Денис Володимирович проаналізував сьогодення  нашої незламної країни, акцентував на тому, що Україна – земля славного незабутнього минулого, якою можна пишатися, адже на цій землі упродовж віків формувалася нація з гордим ім’ям – українці, які боронили свою територію від ворожих зазіхань; в історичному аспекті патріотизм – одне з найбільш глибоких почуттів, оскільки воно виникло та сформувалося водночас з такими поняттями:  рідна земля, країна, держава, батьківщина, вітчизна.

       Учасниками круглого столу були майже усі бібліотекари закладів освіти і кожний з них розповів про свої почуття щодо побаченого та почутого. Сказано останнє слово подяки... У цей момент лунає сигнал “Повітряна

тривога”. Що це? Збіг обставин? Ні. Це Ангел Хоронитель, якого Мирослава Олексіївна подарувала Тетяні Володимирівні на згадку про захід, постарався, щоб організатори круглого столу встигли зробити все, що  планували. Отже, від тепер бібліотека Чорноморського ліцею №6 має свого охоронця.