· 

Четвер професійного зростання

03 листопада 2022 на базі ЦПРПП Чорноморської міської ради відбулася нарада та навчання заступників директорів шкіл з НВР.

Заступники директорів взяли участь у мозковому штурмі: “Індивідуальна освітня траєкторія розвитку учня: теорія і практика». Подумали над питаннями “Чи є на сьогодні реальний досвід організації індивідуальної освітньої траєкторії для учнів в школах міста? Які складнощі у педагогів для реалізації такої траєкторії? Які шляхи вирішення проблемних питань в компетенції і можливості педагогічного колективу?”. Так, в школах Чорноморська вже є досвід розробки Індивідуальної програми розвитку (ІПР) в окремих інклюзивних класах, для учнів, які вимушено тимчасово виїхали за кордон, але поки не має системної роботи розробки та супроводу індивідуальної траєкторії розвитку здібностей задля розвитку особистісних якостей і психічних процесів більшості дітей. А індивідуальна освітня траєкторія  має на меті забезпечити максимально сприятливі умови для навчання й розвитку кожного учня. Учасники мозкового штурму занотовували основні думки, далі вирішили обговорити це в колективах, обговорити стан справ з цього питання і спробувати вибудувати систему роботи закладу освіти щодо розробки індивідуальної траєкторії поступу учнів. Підставами, що спонукають до застосування індивідуального підходу, можуть бути підвищений інтерес та здібності учня до навчального предмета або, навпаки, повільне опанування навчальної програми з різних причин (через пропуски, хворобу тощо), зниження результатів навчання. У сучасній ситуації, коли школи реалізують дистанційне або змішане навчання, а учні перебувають в різних умовах через військові дії, індивідуальні освітні траєкторії можуть сприяти забезпеченню гнучкості навчання для окремих учнів.

Під час наради ще раз обговорили: як в умовах воєнного стану забезпечити виконання наказів Міністерства освіти і науки України, Департаменту освіти і науки Одеської державної адміністрації, відділу освіти Чорноморської  міської ради щодо проведення предметних олімпіад, щодо організації та проведення атестації педагогічних працівників, щодо підготовки учнів до ДПА та ЗНО в 2023 році. Згадали про санітарні вимоги до проведення онлайн-уроків, норми забезпечення безпечного середовища в закладах освіти для організації  освітнього процесу в звичайному форматі. 

Друга частина зустрічі була присвячена професійному розвитку. Учасники наради командно, під керівництвом Карюк Євгенії, консультанта ЦПРПП, опанували інструмент інтернет-ресурсу “Canva”. Цей ресурс надає безкоштовно доступ до різних функцій, які можуть бути корисними вчителям, особливо під час організації змішаного та дистанційного навчання.

Дякуємо учасникам зустрічі за бажання професійно зростати. Віримо у Перемогу та розквіт України. Працюємо на майбутнє.