· 

Методична лабораторія вчителів природознавства: НУШ. 5 клас

 

27 березня 2023 р. на базі Центру професійного розвитку педагогічних працівників Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області відбулося засідання методичної лабораторії професійної спільноти вчителів природознавства. Координаторкою заходу була консультантка ЦПРПП Євгенія Карюк.

 

Під час засідання вчителі-природничники ділилися досвідом із викладання дисципліни “Пізнаємо природу” у 5 класі. Вони мали можливість ознайомитися із практичними порадами щодо використання інструментів змішаного навчання і оцінювання в межах навчального предмету. Були обговорені особливості формування компетентностей здобувачів освіти і педагогів, оцінювання навчальних досягнень. Звісно, колеги зупинилися і на проблемах і перспективах предмету в рамках Нової української школи.

 

Учителька Чорноморського ліцею № 3 Ольга Угрин провела з присутніми міні майстер-клас із цікавими інтерактивними завданнями для учнів, які привертають їхню увагу і не дають занудьгувати.

 

Аліна Овчаренко, вчителька Чорноморського ліцею № 2, розповіла присутнім про онлайн-ресурси, які використовує при підготовці до уроку.

 

Пізнавальною була тема про інструменти формувального оцінювання предмету. Вчителька Чорноморського ліцею № 4 Вікторія Гула надала практичні поради щодо використання найдієвіших інструментів оцінювання, які “спрацьовують” в різних умовах: у класі, в укритті та на онлайн-уроках.

 

Творча група вчителів Чорноморського ліцею № 6 (Світлана Адабаш, Світлана Іванова) продемонструвала власні розробки проєктів та експериментів, які пропонують учням на уроках предмету, поділилася труднощами, з якими зустрічаються. Також запропонували присутнім майстер-клас із різних видів роботи на уроках природознавства.

 

Учителька Чорноморської спецшколи Олена Пулова наголосила на особливостях дітей з ООП, презентувала види роботи та платформи, які використовує з такими учнями, а також запропонувала веселий майстер-клас із виготовлення скелету людини з ватних паличок.

 

Учителька Чорноморського ліцею № 2 Анна Бродарська звернула увагу на актуальність вміння працювати з інформацією і використання елементів проєктної і дослідницької діяльності на уроках природознавства, що сприяють розвитку предметних і ключових компетентностей учнів. Презентувала матеріали учнівських проєктів, пошукових вправ і екологічних заходів, які проводить у школі.

 

Креативні вчителі курсу “Пізнаємо природу” довели, що навіть у таких складних умовах можна навчати по-новому: цікаво й результативно. Для цього потрібно пам’ятати кожному педагогові, що саме завдяки мотивації пізнавальної діяльності, індивідуальному підходу та сучасному інструментарію можна досягти високих результатів.

 

Засідання пройшло на високому професійному рівні. Наприкінці вчителі обговорили актуальні робочі питання та плани роботи профспільноти на наступний навчальний рік.