· 

НУШ: 5 клас. Лабораторія вчителів інформатики

Засідання професійних спільнот вчителів освітніх галузей з обміну досвідом роботи в 5 класах НУШ розпочала лабораторія вчителів інформатики 27 березня 2023 року о 09.00 на базі ЦПРПП.

Власним досвідом організації роботи за стандартами Нової української школи та впровадженням формувального оцінювання поділилися Цуркан Іван Андрійович, учитель інформатики Чорноморського економіко-правового ліцею № 1 та Жмакін Сергій Вікторович, вчитель інформатики Малодолинського закладу загальної середньої освіти.

Сергій Жмакін презентував наочний інструментарій для підвищення мотивації учнів 5 класу, формувального оцінювання, власні наробки макетів складових комп'ютера, об’єктів текстового процесора тощо. Неабиякий інтерес викликала система підвищення оцінок за допомогою спеціального набору сертифікатів, які мають вартість у вигляді гральних фішок.

Іван Цуркан запропонував критеріальну систему урахування рівневого, бального оцінювання та оцінювання провідних компетентностей під час виставлення семестрових оцінок у 5 класі. Було розглянуто власні розробки зворотнього зв’язку  формувального оцінювання, зокрема заповнення критеріальних таблиць протягом усієї теми, та різноманітні форми рефлексії, як конкурс “шпаргалок” та інші. До обговорення впровадження НУШ у 5 класі долучилися всі учасники зустрічі.

Наприкінці засідання Олег Адаменко, консультант ЦПРПП звернув увагу на швидкі зміни у цифровізації освіти і нові можливості і виклики для вчителів через штучний інтелект, який з’явився у вільному доступі для всіх українців у лютому 2023 року. Це був анонс наступної зустрічі, призначеної зміні ролі вчителя з урахуванням новітніх можливостей та реалій сьогодення