· 

Наставництво як шлях до розвитку демократичних цінностей у дітей дошкільного віку

Програма освітніх реформ в Україні «Демократична школа», компонент «Дошкілля» (далі по тексту — Програма) реалізується Європейським центром ім. Вергеланда у співпраці з Міністерством освіти і науки України (на підставі Меморандуму про співпрацю від 26.06.2018 року) та Радою Європи з метою підтримки системних реформ у сфері освіти в Україні.
Програма, Всеукраїнський Фонд «Крок за кроком» та Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 11 «Лялечка» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області,  Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 12 «Снігуронька» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 21 «Журавлик» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області у березні 2023 року підписали Декларацію про співпрацю.
Робота у проєкті тривала з березня по червень 2023 року. А сьогодні в нетрадиційному форматі в Освітянській кав’ярні підсумовували результати цієї роботи.
Яскраві «Педагогічні смаколики» запропонували педагоги, які були задіяні у проєкті, Олена Кузніцова та Тетяна Науменко, виховательки ЗДО № 21 м. Чорноморська; Олена Балан, вихователька ЗДО № 12 м. Чорноморська; Марина Савка, вихователька ЗДО № 11 м. Чорноморська. Педагоги зауважили, що ця ініціатива — чудова можливість для педагогів долучитися до проведення активностей з дітьми, обміну досвідом між наставниками (Алла Керізь, Олег Охредько, Вячеслав Майорський - експерти Програми) і педагогами, вона зосереджена на спільному плануванні активностей та рефлексії щодо формування у вихованців навичок необхідних для життя у демократичному суспільстві. Експерти Програми запропонували звичайну практику в закладах дошкільної освіти, але з певними акцентами. Наставники показали, як можна розвивати демократичні цінності у дітей шляхом розбудови, формування, розвитку найпростіших умінь і навичок. Крім того, співпраця здійснювалася у напрямку поглиблення культури демократії, розвитку демократичних цінностей у закладах дошкільної освіти шляхом підтримки ініціативи «Наставництво як шлях до розвитку демократичних цінностей у дітей дошкільного віку».
Учасники зустрічі долучилися до створення «Селф-меню десертів» у мікрогрупах, обов’язковим компонентом десерту стали 5 демократичних цінностей проєкту - ПОВАГА, УЧАСТЬ, РІЗНОМАНІТТЯ, СПІЛЬНОТА, РІВНІСТЬ. Презентуючи роботу, педагоги наголосили, що через систему цінностей діти будуть готові до життя в демократичному суспільстві. Такі цінності є фундаментом подальшого розвитку особистості.
Рефлексією для учасників зустрічі стало наповнення «Кошика солодощів» своїми враженнями та відчуттями від спілкування.
Скільки нас сьогодні різних і цікавих
Зібрались на каву, зібрались на час
З гарними думками, з добрими серцями
З мріями про краще в цей нелегкий час.
Досвід дуже цінний нам Ви показали
Скільки у проєкті вкладено душі.
Дякуєм за щирість, дякуєм за радість,
Дякуєм за досвід, Ви чудові всі!
Авторка Інна Яковлєва, вихователька ЗДО № 14 м. Чорноморська
 Чекаємо на наступні зустрічі, вони обов’язково будуть, а педагоги, які брали участь в ініціативі, обов’язково ділитимуться і надалі досвідом з колегами закладів дошкільної освіти міста!

Світлини за покликанням