· 

Духовність і мораль в житті людини і суспільства

Викладання предметів духовно-морального виховання в закладах освіти

У День української державності в Департаменті освіти і науки ОДА відбувся обласний семінар «Духовно-моральне виховання дітей та молоді в новій українській школі». На цю зустріч приїхали освітяни з усіх районів Одеської області. Зустріч була присвячена розвитку соціальної і здоров’язбережувальної освітньої галузі   в Одеському регіоні, презентації модельної навчальної програми «Духовність і мораль в житті людини і суспільства» для 5-6 класів закладів загальної середньої освіти, рекомендованої Міністерством освіти і науки України (наказ МОН України від 09.02.2022 №143). В заході взяли участь директор Департаменту освіти і науки ОДА Олександр Лончак,  доктор педагогічних наук, професор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України Ірина Сіданіч, депутат Одеської обласної ради  Олександр Денисенко, головний спеціаліст сектору позашкільної освіти, виховної роботи та молодіжної політики Департаменту освіти і науки Ірина Верещук, проректор КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» Оксана Левчишина  та багато гостей, які виступали на форумі. Від нашого міста у цьому заході взяли участь консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників  Маргарита Шевчук, культорганізатор Центру позашкільної освіти Василина Бринчак, методист  Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Катерина Юхименко.

Нова модельна навчальна програма «Духовність і мораль в житті людини і суспільства» для 5-6 класів закладів загальної середньої освіти спрямована на формування духовних і моральних цінностей і життєвих орієнтирів особистості, розкриття особливостей і цінностей духовної і моральної поведінки особистості в сім’ї, класі, громаді, державі, природі і формування відповідних духовних і моральних компетентностей. 

Але останнє слово щодо введення цього предмету залишається за батьками. Більш детальну інформацію щодо умов викладання предметів «Духовні і моральні основи в житті людини», 5 клас та «Духовні і моральні основи в житті суспільства», 6 клас чекаємо в методичних рекомендаціях щодо початку 2023-2024 навчального року від КЗВО ОАНОООР.

 

Консультант ЦПРПП Маргарита ШЕВЧУК