· 

Відбулась зустріч професійної спільноти: обговорили план діяльності та особливості освітнього процесу під час воєнного стану

 

У фокусі обговорення були питання щодо аналізу діяльності професійної спільноти у 2022/2023 навчальному році; напрями діяльності ЗДО у 2023/2024 навчальному році; схвалення плану роботи професійної спільноти у 2023/2024 навчальному році.

 

Під час події були обговорені виклики, з якими в сучасних умовах стикається дошкільна освіта, зокрема організація освітнього процесу за дистанційною формою навчання у воєнний час. Консультант ЦПРПП, Алла Керізь звернула увагу всіх присутніх на лист МОН України від 21.08.2023 № 1/12490-23 "Про окремі питання діяльності закладів дошкільної освіти у 2023/2024 навчальному році".

 

Керівник професійної спільноти вихователів дітей старшого дошкільного віку, вихователь-методист ЗДО № 20 м. Чорноморська, Олена Гайкович акцентувала увагу на комплексну Програму освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і піклування» (Education & Care), рекомендовану Міністерством освіти і науки України (наказ № 1121 від 23.10.2021), яка відкриває широкі можливості для покращення якості навчання та розвитку дошкільників, дозволяє впроваджувати сучасні інформаційні технології, інтерактивні засоби та ресурси в освітній процес, що сприяє більш ефективному засвоєнню знань. Також було презентовано інноваційну безальтернативну онлайн платформу з щоденним плануванням ‘Mr.Leader days’ (2–6 років) та практичними порадами з її використання в освітньому процесі.

 

«Комп'ютерні технології розширюють можливості для висвітлення розвивального і дидактичного матеріалу. Дуже важливо відзначити, що заняття із застосуванням цифрових технологій підсилюють пізнавальний інтерес дошкільників і активізують дитячу увагу. Цифрові технології можна включити в усі види дитячої діяльності», – наголосила Олена Гайкович і запропонувала обрати тему професійної спільноти: «Формування основ цифрової грамотності педагогів та дошкільників».

 

Протягом події Олена Гайкович також поділилася досвідом роботи педагогів ЗДО 20 м. Чорноморська щодо дистанційної форми навчання та використання цифрових технологій в освітньому процесі в умовах воєнного стану, а учасниці заходу (вихователі дітей старшого дошкільного віку) отримали відповіді на проблемні питання. На завершення події учасники схвалили та затвердили проєкт плану професійної спільноти на 2023/2024 навчальний рік, також вирішили співпрацювати та організовувати зв'язок з педагогами через створений Telegram канал.