· 

Психологічна підтримка вчителя

10-11 жовтня 2023 р. на базі Чорноморського ліцею № 4 в рамках міської методичної лабораторії "Орієнтири НУШ: 6-й рік впровадження. Евалюація" був проведений тренінг "Терапевтичний вчитель" для восьми груп педагогів. В тренінгу взяли участь 127  учителів, які викладають у 5-6 класах українську мову та літературу, англійську мову, природничі науки, математику, історію, мистецтво та  фізичну культуру. Тренер - Баранова Вікторія, консультант ЦПРПП.

Під час роботи ми  опрацювали кейс вчителя, що працює в умовах війни. Він складається з чотирьох компонентів: навичок рефлексії власного емоційного стану, знання маркерів стресу у дітей та дорослих, психологічних вправ на стабілізацію та вміння керувати фокусом власної уваги з метою позитивного налаштування на життя.

Інтерактивна форма роботи надала нам можливість розібрати робочі кейси з практики вчителів, які стикались з проявами агресії, занепокоєння та тривоги в учнів. Ми почули дієві алгоритми допомоги.

Також педагоги познайомились з Всеукраїнською програмою ментального здоровʼя  "Ти як?". До методичної "скарбнички"  було додано "Абетку ментального здоровʼя",  "Психологічні хвилинки від Дмитра Карпачова та Олени Адамової" та вправи з нейрогімнастики.