· 

Міський моніторинг "Стоп, булінг!"

У жовтні 2023 року практичні психологи закладів середньої освіти, спільно Центром професійного розвитку педагогічних працівників  Чорноморської міської ради, провели онлайн опитування учнів 4, 6 та 8 класів. Моніторинг мав діагностичний та просвітницький напрямок. Всього у дослідженні взяли участь 572 респонденти.

Аналіз результатів опитування показав, що   з 106 учнів  4 класів, які взяли участь в опитуванні,  28 (27 %) учнів стикались з таким явищем, як булінг. З них 15  учнів перебували у ролі “жертви”, 12 -   у якості “спостерігача”, а 1 учень зазначив себе у ролі “агресора”.

З 222 учнів 6-их класів, які взяли участь в опитуванні, 48  (21 %) учнів вказали, що стикались з  булінгом. З них 37 перебували в ролі “жертви”, а 23  в ролі “спостерігача”, 8 учнів  - ідентифікували себе, як “агресора”. 

244 учня 8-их класів взяли участь в опитуванні. Серед них 64 (26 %) стикались з ситуацією булінгу. 39 учнів перебували в ролі “жертви”, 24 - в ролі "спостерігача", 1 - в ролі “агресора”.

 

82 % учнів 4-их класів вважають, що потрібно не замовчувати про ситуацію булінгу, а 76 % - вчасно звернутися за допомогою. Тренінги  спілкування вважають корисними  64 % учнів, на те, що агресор змінить свою поведінку сподіваються 44 %. 

77 % учнів 6-их класів вважають, що припинити булінг допоможе  вчасне звернення за допомогою  та розголошення. У порівняння з учнями 4-их класів, більша кількість шестикласників, а саме 66 %, вважають, що агресор повинен змінити свою поведінку. 

Не замовчувати проблему і вчасно звернутися  за допомогою готові 72 % восьмикласників, а на зміну поведінки "агресора" сподіваються 75 % підлітків.

Тобто, чим старшими стають діти, тим більше вони розуміють, що кожен повинен брати відповідальність за  свою поведінку - 44 %, 66 % та 75 %.

Виходячи з вищезазначеного, просвітницька робота направлена на підвищення обізнаності учнів та педагогів щодо проблеми булінгу  та способів реагування на конкретні дії, має продовжуватись, адже 21-27 % учнів вважають себе постраждалими або учасниками булінгу.

З результатами моніторингу, можна познайомитись за посиланням: https://docs.google.com/document/d/1NJRhdOmv_UM5IZEWScv0TDmbdTMb-u24pdXashygkPY/edit?usp=sharing

 

Дякуємо практичним психологам закладів освіти та класним керівникам 4-их, 6-их та 8-их класів за допомогу в проведенні моніторингу.