· 

Психологічна підтримка населення в умовах війни

Надмірний стрес, впливаючи на будь-яку людину, призводить у "бойовий" стан усі ресурси організму. Коли людині не вистачає сил справитись, або ситуація, яка розцінюється як стресова, триває, людина або виснажується і отримає купу проблем із психічним та соматичним здоров'ям, або особистісно "деформується" - набуває нових рис, які допомагають адаптуватись і повернутись до звичного життя.
1 лютого у Центр професійного розвитку педагогічних працівників м. Чорноморська відбувся семінар-практикум "Психологічна підтримка населення в умовах війни".
Михайло Драпогуз, молодший лейтенант капеланської служби, прийшов до фахівців психологічної служби із доповіддю "Психологічна деформація особистості в умовах виконання бойових завдань". Михайло підняв важливе питання про підготовку родин військових до зустрічі з "іншим батьком, чоловіком", поділився досвідом психологічної підтримки військових. Підвищена чутливість до звуків або затишшя, порушення режиму сна, рефлекторні дії, втрата сенсу життя та переоцінка соціальних та морально-етичних норм. Ці та багато інших особистісних новоутворень потребують від родини та громадськості уваги і толерантного ставлення до людини, яка повернулась з фронту.
Про терапевтичні можливості Хібукі, доброго песика з засмученими очима, розповіла Lyudmila Moshnyaga, практичний психолог ЦПО. Людмила Анатоліївна поділилась першими результатами хібукі-терапії з дітьми та підлітками і своїми особистими враженнями від застосування інструменту.
Дякуємо нашим спікерам за корисний матеріал і цінний досвід. Дякуємо учасникам семінару за активну участь та створення живого діалогу.